Hvad må min hund [ikke] spise?

Hos ESSENTIAL FOODS ser vi det som vores vigtigste opgave at sørge for, at hunde lever et lang tog godt liv. Og det kræver, at din hund får nogle gode måltider igennem hele livet, som ligger så tæt på dens naturlige fødevarebehov. Vi får også masser af spørgsmål omkring hvad en hun må spise og ikke spise. Derfor har vi på denne side lavet en oversigt over en række af de mest almindelige spørgsmål som vi får på vegne af vores kunder.

Lad din hund udforske nye smagsnuancer: Prøv at inkludere lakseolie til hunde i vores hundefoder.

Ingen hunde er helt ens

Der findes ikke to hunde, der er ens. Det betyder, at der altid vil findes en hund derude, som uden problemer kan have spist noget, som den på papiret ikke burde kunne tåle.

Man kan ikke skære alle hunde over en kam, og det er heller ikke hensigten med listen herunder. Listen skal ses som en retningslinje, som man bør følge for at være på den sikre side. Det betyder også, at din hund også kan vise sig at være følsom over for fødevarer, som herunder er listet som harmløse. Dette leder videre til næste punkt, nemlig at man altid skal gå varsomt til værks, når man tilfører nye fødevarer til sin hunds kost.

Når man tilføjer nye råvarer til hundens vanlige kost

Gå altid varsomt frem, når du introducerer nye fødevarer for din hund. Det er ikke til at vide om din hund er overfølsom. Selv hvis din hund ikke er overfølsom, så kan ny kost medføre maveproblemer, som ofte kommer til udtryk i form af opkast eller diarré.

Derfor bør du altid starte med ganske små mængder, når du giver din hund ny kost. Kun på denne måde har du mulighed for at observere din hunds reaktion og foregribe at kosten forårsager et maveonde.

Har du set din hund spise noget den ikke kan tåle eller har du mistanke om forgiftning, så kontakt straks dyrlægen og følg deres vejledning.

Kød og fisk

Hundefoder skal helst være rig på både kød og ikke mindst fisk for at hunden kan leve et langt og sundt liv. Hunde spiser meget kød fra naturens side. Men på trods af det, så er det ikke alle slags kødholdige produkter din hund nødvendigvis har godt af. Få et overblik over, hvad du bør og bestemt ikke bør fodre din hund med. 

Gør måltidet mere tiltalende: Bland vores hundefoder med vores specielle fiskeolie til hunde.

Må hunde spise okseben?

Ja. Okseben er den bedste og mest sikre type kødben, du kan give din hund. Særligt kraftben er gode. Okseben og kalveben splintrer ikke så let som andre typer af ben og er derfor et sikkert alternativt til ben fra grise, lam eller vildt. Rå okseknogler fordøjes relativt nemt. Hvis du gerne vil give din hund oksekød, så finder du i vores sortiment en række måltider og snacks, som er lavet af oksekød. Vores ESSENTIAL HIGHLAND LIVING består b.la. af lækker Aberdeen Angus oksekød, fra det skotske højland, og vores ESSENTIAL BEEF DELIGHTS er vores snacks der består af 100% oksekød. 

Må hunde spise kogte ben?

Nej, hold dig til råben. Ikke alene mister benene en stor del af deres næringsstoffer ved kogning, men de har også større tendens til at splintre i mindre skarpe stykker. Disse stykker kan skære i hundens spiserør, mave- og tarmsystem og forårsage indre blødninger. I stedet for at give din hund kogte ben, så vil vi i stedet anbefale dig at prøve ESSENTIAL MARROW-BONE DELIGHTS. Det er udsøgte marvben, som er fyldt med kalkunkød.

Må hunde spise kyllingeben?

Nej, det er ikke en god idé at give hunde kyllingeben. Ben fra fjerkræ, heriblandt både kylling, and, kalkun og gås, splintres nemt og kan skære i hunden mave og tarmsystem og forårsage indre blødninger. Derfor må hunde ikke få kyllingeben. Du kan derimod give din hund vores lækre ESSENTIAL GRAIN-FREE DENTAL DELIGHTS. Det er vores dentale godbidder, som består af 96% kød (kylling/okse). De er gode til at rense tænderne. Vi har også en god foderpakkeløsning som hedder SMALL SIZE ESSENTIAL SUPERIOR LIVING, der består af kød fra kylling racerne Ross & Cobb, der stammer fra Storbritannien.

Må hunde spise griseben?

Nej. Ligesom det gør sig gældende med kyllingeben, så har svineben tendens til at knække og splintre i små skarpe stykker, når hunden tygger på dem. Det betyder, at der er risiko for, at benene skærer i hundens mave og tarme. Derfor må hunde ikke få griseben.

Hold dig til de traditionelle kødben!

Hvis du gerne vil forkæle din hund med en grisegodbid, så kan du købe vores ESSENTIAL PIG DELIGHTS 250G. Disse godbidder består af 100% tørret griseøre, som er blevet skåret i mindre stykker, da selv den bedste hund kan få for meget af det gode.

Må hunde spise spareribs?

Nej, hunde må ikke få spareribs. Spareribs er jo ribben fra en gris og som med alle andre griseknogler har disse en tendens til at splintre i skarpe stykker, når hunden tygger dem. Der er derfor risiko for at knoglesplinterne skærer i hundens mave og tarme. Et alternativ til noget din hund kan bide i, er vores ESSENTIAL LARGE ROLLED DELIGHTS 10STK. Disse klassiske tyggeben består af 100% oksehud og velegnet til at rense din hunds tænder.

Må hunde spise lammeben?

Helst ikke, da hunde har nemlig svært ved at fordøje lammeben. Lammeben har det også med at splintre og dette kan forårsage indre blødninger i hundens mave. Vælger du alligevel at give din hund et lammeben, så vælg et stort ben og hold godt øje med din hund. Din hund kan dog sagtens spise lammekød, der er rig på protein og masser af gode mineraler.

Vi bruger selv fritgående britiske lam i flere af vores egne produkter. Prøv et af dem på denne side.

Må hunde spise rådyrben?

Nej, hunde må ikke få rådyrben. Hunde kan nemlig få forstoppelse af rådyrben. Man skal generelt være påpasselig, når man giver sin hund ben. Ligesom med kyllin ben, griseben og lammeben skal undgås, da disse kan splintre i hundens mave. Hold dig i stedet for til okseben – og husk at koge dem. Du må dog gerne give din hund vildkød. Vi bruger selv kød fra fritgående Yorkshire hjorte i flere af vores egne produkter fordi det giver en fantastisk smag til foderet, samt er rig på protein.

Må hunde spise laks?

Ja, hunde har godt af laks. Laks er rig på omega-3 fedtsyrer og protein, hvilket er godt for hjerne og giver hunden en smuk, blank pels. Undgå dog røget laks. Vi bruger selv den bedste skotske laks i flere af vores produkter, da det er rig på både protein og ikke mindst livsvigtige aminosyrer, som gavner din hunds helbred. 

Vores ESSENTIAL FINEST SALMON & PARSLEY SMALL SAUSAGES består af 60% skotsk laks, lidt persille og kartofler. Når det kommer til foderblandinger, så har vi den perfekte blanding af fisk, den hedder SMALL SIZE ESSENTIAL NAUTICAL LIVING, der består af engelsk sild, ørred og skots atlanterhavslaks.

Må hunde spise tun?

Ja, men kun i små mængder. Da tunfisken er en rovfisk, befinder den sig øverst i fødekæden. Den spiser andre fisk, som optager tungmetaller. Dette betyder, at koncentrationen af tungmetaller er særligt stor i tun. Derfor bør man ikke give sin hund tun i store mængder. Det er også samme grund der er årsag til, at kvinder frarådes at spise tun, når de er gravide.

Fisk er dog generelt godt både til godbidder og måltider. Vi har et stort udvalg af både måltider og snack med fisk. Vores ESSENTIAL TINY FISH DELIGHTS godbidder er således nogle af de mest populære. Det er brislinger og sild fra Østersøen, som er blevet tørret og klar til at blive hapset. Vi har også lavet en udsøgt foderblanding som hedder SMALL SIZE ESSENTIAL NAUTICAL LIVING. Her får du et måltid med en udsøgt blanding af frisk laks, ørred, sild og sæsonens fisk, perfekt til dig, som søger mad der bidrager imod hud/pelsproblemer.

Må hunde spise leverpostej?

Ja og nej. Men mest nej!

Hunde kan som udgangspunkt godt tåle leverpostej. Når dette er sagt, så indeholder leverpostej en del ingredienser, som hunde med tendens til allergi og sensitiv mave kan reagere på. Det høje indhold af fedt og salt i leverpostej kan også have negative følgevirkninger for din hund.

To typiske proteinkilder som medfører allergiske reaktioner hos hunde er svinekød og mælkeprodukter, som begge findes i leverpostej. Selv hvis din hund ikke er allergisk eller sensitiv over for leverpostej, kan det stadig have konsekvenser for din hunds helbred.

Leverpostej kan nemlig føre til overvægt, hvis det gives som et supplement til hundens daglige kost.

Så hvis du giver din hund ren leverpostej eller rugbrød med leverpostej bør du altid fjerne en tilsvarende mængde af det daglige hundefoder.

Husk at hvis du giver din hund lidt leverpostej bør du altid tjekke hvad leverpostejen er tilsat. En del postejer indeholder fx løg og hvidløg – to fødevarer som hunde ikke kan tåle.

Må hunde spise makrel i tomat?

Ja, hvis din hun kan tåle tomat, så kan den også godt spise makrel i tomat. Hunde kan ikke tåle de grønne dele på tomatplanten og selv den røde del bør kun gives i små mængder. Dette skyldes, at tomater indeholder stoffet solanin, som kan være giftigt for hunde. Vil du gerne give din hund lidt mere fisk i hverdagen, så har vi både godbidder og foder der indeholder masser af fisk. I vores SMALL SIZE ESSENTIAL OLDER er der masser af skotsk atlanterhavslaks i, hvilket giver din hund en god kilde til omega 3.

Vi har også lækre ESSENTIAL ICELAND FISH DELIGHTS. Det er lækkert 100% tørret Islandsk torskeskind. Det er bare lækkert!

Må hunde spise rejer?

Ja, hunde kan godt tåle rejer. Men som med al ny føde, så skal rejerne introduceres i moderate mængder. Vil du gerne give din hund en sund dosis fisk? Så har vi både godbidder og måltider med udsøgt fisk. Vores ESSENTIAL SALMON MINI DELIGHTS er små lækre godbidder, de er gode til at belønne din hund med. De består af 70% koldpresset laks og er semi-bløde. Vi har også den udsøgte ESSENTIAL NAUTICAL LIVING  foderblanding der er rig på fisk og 100% kornfri. Den består b.la. af engelsk ørred og sild og giver din hund en masse gode fedtsyre som såsom omega 3.

Må hunde spise æg?

Ja, hunde må godt få æg, det kan de nemlig sagtens tåle. Hold dig dog til hårdkogte æg og undgå rå æg.

Æg er rige på letfordøjelige proteiner, mineraler og proteiner og kan derfor udgøre en lækker og sund snack til din hund. Som med alle andre fødevare, kan hunde også være allergiske over for æg, så vær opmærksom på hvordan din hund reagerer første gang, du giver den et hårdkogt æg.

Flere af vores egne produkter indeholder friske æg netop fordi, det er en af de bedste kilder til flere essentielle aminosyrer og B-vitamin.

Må hunde spise hakket oksekød?

Ja, hunde må godt spise oksekød, men kødet skal være tilberedt. Råt hakket oksekød kan indeholde salmonella og E.coli-bakterier. Derfor bør du altid tilberede det hakkede oksekød inden du serverer det for din hund. Du kan enten koge eller stege kødet indtil det ikke længere er lyserødt. Vi bruger selv skotsk Aberdeen oksekød i flere af vores produkter. Det bliver ikke meget bedre.

Mejeriprodukter

Selvom mejeriprodukter kan være yderst velsmagende, er det langt fra alle produkter, der er lige gode at fodre din hund med. Få det fulde overblik over, hvilke mejeriprodukter du kan tilbyde din hund, og hvilke du skal holde langt væk fra din bedste ven. 

Må hunde få mælk?

Ja og nej. En del hunde er intolerante over for mælkeprodukter. Ved laktoseintolerans oplever hunden mange af de samme symptomer som mennesker: oppustethed, mavesmerter og diarré. Nogle hunde er mere følsomme overfor mælkeprodukter end andre, så man kan ikke skære alle hunde over én kam.

Laktoseintoleransen opstår hos hunde fra de stopper med at die hos deres mor. Når hvalpe dier, producerer de nemlig tilpas store mængder laktase, som er det enzym, der nedbryder mælkesukkeret (laktosen).

Produktionen af laktase falder dog drastisk, så snart hvalpen fravænnes moderens mælk. Dette medfører ofte, at hunde ikke kan tåle mælke- og laktoseprodukter efterfølgende.

Må hunde spise ost?

Ja, men i ganske små mængder og kun hvis hunden ikke er laktoseintolerant. Laktoseintolerante hunde kan ikke nedbryde laktosen i mælkeprodukter, hvilket medfører maveproblemer såsom opkast og diarré. Får din hund disse symptomer efter at have spist ost, så er det højst sandsynligt et tegn på intolerans.

Som udgangspunkt anbefales det ikke at give hunde mælkeprodukter, heriblandt ost. Ost har et højt indhold af fedt og natrium, hvilket kan medføre forhøjet blodtryk.

Må hunde spise A38?

Ja, i små mængder og kun hvis din hund ikke er laktoseintolerant. Mange hunde er nemlig laktoseintolerante og kan ikke fordøje det mælkesukker, som findes i mælkeprodukter. Hvis din hund ikke døjer med laktoseintolerans, så kan den godt tåle at få en lille smule A38 i ny og næ.

Vær opmærksom på at produktet ikke indeholder sødestof (xylitol), da dette er giftigt for hunde. Generelt er meget sukkerholdige produkter heller ikke sunde for hunde, så hvis din A38 indeholder meget sukker, så undlad at give den til din hund.

Må hunde spise yoghurt?

Ja, din hund må godt få yoghurt, men kun i små mængder og udelukkende hvis hunden ikke er laktoseintolerant. Mange hunde er laktoseintolerante og kan altså ikke tåle laktose- og mælkeprodukter. Laktoseintolerans medfører symptomer som diarré, mavesmerter og oppustethed. Undgå altid produkter med sødestoffer, da disse er giftige for hunde.

Må hunde få fløde?

Både ja og nej. Mange hunde er laktoseintolerante og kan derfor ikke tåle mælkeprodukter. Hvis din hund ikke er laktoseintolerant, kan den godt tåle en smule fløde i ny og næ - hvorvidt det er sundt er en helt anden snak. Som udgangspunkt frarådes fløde til hunde grundet flødens høje fedtindhold. 

Frugt og grønt

Vi mennesker er vant til, at vi helst skal spise seks stykker frugt og grønt om dagen for at opretholde en sund og god livsstil. Frugt og grønt er rigt på vitaminer og mineraler. Men når det kommer til hunde, så er det ikke helt ligeså simpelt som det er for mennesker. Der er både nogle grøntsager du sagtens kan nyde sammen med din hund, men der er også en række typer grøntsager, som vi bestemt ikke anbefaler, at du giver til din hund. 

Må hunde spise banan?

Ja, hunde kan godt tåle banan. Men kun i moderate mængder. Bananer indeholder masser af vitaminer, mineraler og kalium, der er godt for din hund. Men bananer indeholder også høje mængder sukker og derfor bør man kun give sin hund banan lejlighedsvis og altid kun i små mængder.

Udover indholdet af vitaminer og mineraler, så er bananer rige på magnesium, som kan bidrage til en stærkere knoglestruktur og til en bedre optagelse af vitaminer. Indholdet af kolesterol og salt i bananer er lavt og derfor udgør bananer ofte et godt alternativ til andre snacks.

Bananer er også rige på fibre, som kan hjælpe ved diarre hos hunde.

Men det høje indhold af sukker i bananer betyder, at man kun bør give sin hund banan lejlighedsvis og i små mængder. Får hunden for meget banan kan det høje sukkerindhold forårsage dårlig mave og på sigt overvægt. Og bananskralden skal du ikke give til din hund – smid den ud!

Må hunde spise melon og vandmelon?

Ja, hunde må gerne spise melon og i særdeleshed vandmelon i mindre mængder. Hunde kan godt tåle melon, men glem ikke at meloner indeholder store mængder sukker, så sørg for kun at fodre din hund med melon i små mængder. Meloner, herunder særligt vandmeloner indeholder masser af væske, vitaminer og fibre, og har sunde antioxiderende egenskaber. Vandmelon er således også en god måde, hvorpå du kan sørge for, at din hund får nok væske på en varm sommerdag.

Må hunde spise gulerødder?

Ja, hunde kan sagtens tåle gulerødder - men selvfølgelig altid med måde. Gulerødder er rige på vitaminer, heriblandt både A, B, B1, B8, C, D og K, som støtter hundens immunforsvar. Rå gulerødder med bid i er gode til at rense hundens tænder og giver sunde gummer.

Herudover er gulerødder også spækket med mineraler, kalk, kalium, sodiom og naturligvis carotenoider. Gulerødder styrker hundens hud og syn, og har du en drægtig hund, så kan gulerødder hjælpe til at sætte skub i blodomløbet og øge mælkeproduktionen. Vi bruger selv gulerødder i flere af vores egne produkter, herunder i vores SUPERIOR LIVING-produkter, der passer til alle voksne hunde.

Må hunde spise jordbær?

Ja, hunde kan godt tåle jordbær. Jordbær er fyldt med mineraler, vitaminer og antooxidanter, der er gavnlige for hundens immunsystem. Jordbær indeholder væsentlig mindre sukker end de fleste frugter og er derfor et godt alternativ til eksempelvis bananer. Undlad dog fløden og undgå altid frosne og syltede bær.

Må hunde spise ærter?

Ja, hunde må gerne spise både almindelige ærter og sukkerærter. Giver du din hund sukkerærter (hvor man kan spise hele bælgen), så sørg for at skære dem i mindre stykker. Hunde tåler både friske og frosne ærter, men undgå ærter på dåse, da disse er tilsat salt og krydderier.

Du kan benytte ærter som godbidder til din hund, men med måde. Ærter indeholder nemlig puriner – stoffer som producerer urinsyre, som skal filtreres i nyrerne. En stor mængde urinsyre kan føre til nyresten. Hvis din hund har nyreproblemer, skal du derfor helt undgå at give den ærter.

Når dette er sagt, så er ærter rige på vitaminer, proteiner, fibre og gode antioxidanter, som styrker din hunds immunforsvar og hjælper til at stabilisere blodsukkeret. Vi bruger selv ærter som en del af flere af vores egne produkter, herunder særligt i vores ESSENTIAL OLDER-produkter, der egner sig godt til ældre hunde.  

Må hunde spise kartofler?

Ja, hunde kan godt tåle tilberedte kartofler – men du bør som udgangspunkt undgå rå kartofler. Alle kartofler indeholder stoffet solanin, som en del hunde ikke kan tåle. Solanin nedbrydes dog under varmebehandling og derfor er tilberedte kartofler sikre at spise. Det bedste er dog at skrælle og koge dine kartofler eller at bage dem, da solaninen sidder i skrællen. At stege kartofler er ikke en god ide, da det tilføjer øget fedt og salt til kartoflen og dermed til din hund.

Hos ESSENTIAL FOOD anvender vi selv kartofler i flere af vores produkter. Vi anvender søde kartofler fra sorterne Beauregard og Jewell. Dets høje proteinindhold gør det til et oplagt valg i alle vore småltider som er en del af vores BOF-princip.

Må hunde spise vindruer?

Nej, hunde må ikke få vindruer. Det er endnu ikke klart hvad årsagen er, men vindruer har vist sig at være giftige for hunde. Vindruer forårsager hyppigt ubehag hos hunde og har i særligt slemme tilfælde medført nyresvigt.

Må hunde spise rosiner?

Nej, hunde kan ikke tåle rosiner. Rosiner er grundlæggende tørrede vindruer, så ligesom med vindruer, har rosiner vist sig at være giftige for hunde. Det vides her heller ikke hvilke indholdsstoffer hundene reagerer på, og man kan på forhånd ikke vide, om ens hund kan tåle rosiner eller ej - derfor bør man helt undgå det.

De mest hyppige reaktioner fra hundens side kan være opkast, diarré, mavesmerter, skælven og en øget drikke- og tissetrang. Indtag af rosiner kan i værste fald føre til nyresvigt hos hunde og teorien er, at det er svampesporer i frugten, der belaster hundes nyrer. Så hunde må aldrig spise rosiner.

Må hunde spise tomater?

Nej, det er bedst at undgå tomater i din hunds måltider. Ligesom kartofler indeholder tomater stoffet solanin, som er giftigt for hunde. Stoffet findes dog primært i tomatplantens grønne dele (stænglen, bladene og de umodne frugter).

Hunde kan altså godt slippe afsted med at indtage modne tomater i meget små mængder uden at blive forgiftede af solanin. Til gengæld indeholder tomater også stoffet alpha-tomatin, der i store mængder kan være skadeligt for hundens hjerte. Men her skal der være tale om ganske store mængder. Så alt i alt kan hunde godt tåle at indtage modne tomater, men kun i meget små mængder.

Må hunde spise agurk?

Ja. Der er ikke noget i agurker, som er farligt for hunde. Agurker består næsten udelukkende af vand og er en suveræn kilde til væske for din hund. Hold dig dog helt fra syltede agurker og vælg friske, økologiske agurker, så undgår du, at de er sprøjtet med pesticider.

Må hunde spise æbler?

Ja, men husk at fjerne kernerne fra æblet. Kernerne indeholder cyanogene glykosider, som er giftige for hunde. Æbler uden kerner er derimod lige så sunde for hunde, som de er for mennesker. Men alt med måde – æbler er sukkerholdige, og din hund skal ikke have for store mængder sukker – så hold igen med de søde æbler. Æbler indgår ligeledes i flere af vores egne produkter, herunder særligt i vores ESSENTIAL HIGHLAND LIVING-produkter.

Må hunde spise ananas?

Ja, men kun frisk ananas (ikke dåseananas) og kun i små mængder grundet det høje frugtsukkerindhold. Observér altid hvordan din hunds mave reagerer, når du eksponerer den for nye fødevarer og vent med at gøre det igen indtil, du ved, om hunden kan tåle dem.

Må hunde spise broccoli?

Nej, hunde kan grundlæggende ikke tåle broccoli. Broccoli indeholder stoffet isothiocyanat, som kan forårsage forgiftninger hos hunde. Det er dog ikke sikkert at en lille mængde broccoli giver udslag, ligesom det heller ikke er alle hunde, der reagerer lige voldsomt på broccoli. Men hvis du vil være på den sikre side, så find noget andet til din hund.

Må hunde spise løg?

Nej, hunde kan ikke tåle løg. Løg indeholder stoffet alicin, som hunde ikke kan tåle. Stoffet findes i rå såvel som tilberedte løg og er giftigt for hunde. Giftstofferne i løg kan ødelægge hundens røde blodlegemer, hvilket kan medføre blodmangel og vejrtrækningsproblemer. Der findes forskellige symptomer på løgforgiftning. Blandt de mest hyppige er diarré, kramper, åndedrætsbesvær, opkast og blege slimhinder. Så lad være med at give din hund mad, der indeholder løg.

Må hunde spise hvidløg?

Nej, hunde kan ikke tåle hvidløg. Ligesom løg indeholder hvidløg giftstoffer, som hunde ikke kan tåle. Giftstofferne skader de røde blodceller og nedbryder cellerne. Symptomerne sætter typisk først ind et par dage efter indtagelsen, og kan komme til udtryk i form af diarré, øget puls, opkast og utilpashed.

Må hunde spise kokos?

Ja, hunde må gerne spise kokos, så længe det er i små mængder.

Sørg for at der ikke er noget af selve nødden tilbage, da den hårde nød er farlig for hunden at sluge. Nogle hunde kan godt få ondt i maven og blive oppustede af kokos, så sørg for at observere, hvordan din hund reagerer.

Må hunde spise klementiner?

Ja, men kun i små mængder og udelukkende uden sten. Stenene indeholder stoffet cyanid, som er giftigt for hunde. Så fjern altid stenene fra klementinen, inden du giver noget til din hund. Og husk at det er en sukkerholdig frugt, så hold dig til små mængder.

Må hunde spise blomkål?

Ja, hunde kan sagtens tåle blomkål – både rå og kogt. Køb økologisk blomkål for at undgå pesticider. Hold dig til det hvide blomkålshoved og undgå de grønne dele, altså blomkålsstænglen og bladene. Giv kun din hund blomkål i moderate mængder. Vi bruger selv blomkål i flere af vores produkter, herunder særligt i vores ESSENTIAL the BEGINNING LARGE BREED-produkter, der passer godt til hvalpe og juniorhunde, der senere i livet skal have en vægt på 15kg.

Må hunde spise avocado?

Nej, hunde kan ikke tåle avocado. Avocado indeholder et toksin kaldet persin, som er giftigt for hunde. Stoffet findes både i frugtkødet og i stenen. Indtagelse af avocado kan føre til opkast, diarré, åndedrætsbesvær og hjerterytmeforstyrrelser og kan sågar være skadelig for hundens hjertemuskulatur.

Må hunde spise chili?

Nej, det anbefales ikke. Selvom chili ikke er giftigt for hunde, så indeholder det stoffet capsaicin, som kan være genererende for hundens mave, og derfor anbefales det, at man ikke giver sin hund chili. Tilberedte retter, hvor chili indgår som ingrediens, frarådes på lige fod med rå chili.

Må hunde spise asparges?

Ja, din hund kan godt tåle asparges. Rå, grønne asparges kan dog godt give hunde problemer med fordøjelsen, så dette er noget du skal være opmærksom på. Oplever du at din hund får dårlig mave eller kaster op, så hold dig til kogte asparges.

Må hunde spise blommer?

Ja, men kun frugtkødet og ikke stenen. Stenen indeholder stoffet cyankalium, som er giftigt for hunde. Derfor er nedfaldsblommer og hunde en dårlig cocktail. Når blommestenen knuses og spise udvikles hydrogencyanid, som blokerer hunden vejrtrækning. Sørg derfor altid for at fjerne stenen, før du giver din hund en blomme.

Må hunde spise ingefær?

Ja, hunde må godt spise ingefær i små mængder – under 1 teske dagligt. Ingefær er rig på antioxidanter, som blandt andre kan have positiv effekt på køresyge, kvalme og oppustethed hos hunde. Ingefær er desuden antiinflammatorisk og kan hjælpe til at lindre gigt hos hunde. Vi bruger selv ingefær i flere af vores egne produkter, herunder i vores ESSENTIAL OLDER-produkter, der passer til alle ældre hunde.

Må hunde spise peberfrugt?

Ja og nej. Ligesom tomater, så tilhører peberfrugter natskyggefamilien og indeholder stoffet solanin, som er giftigt for hunde. Men ligesom ved tomater er det primært de grønne dele af frugten, der er giftige og derfor kan røde peberfrugter i mange tilfælde være problemfri at spise.

Prøv dig frem med den røde og evt. den gule variant, men sørg for at gå forsigtigt til værks og holde dig til små doser.

Må hunde spise bønner?

Ja, men hold dig til kogte, grønne bønner. Rå grønne bønner indeholder stoffet lektin, som i større mængder kan medføre diarré, kvalme, opkast og mavekramper. Men let kogte, grønne bønner indeholder masser af vitaminer og mineraler, der er sunde for din hund.

Slik og søde sager

Det kan være fristende at dele et stykke slik eller chokolade med sin bedste ven, når de lille sult melder sig. Problemer er bare, at hunde fra naturens side ikke er glad for at spise hverken slik eller chokolade. Få det fulde overblik over, hvorfor du ikke bør dele dine søde sager med din hund eller hvalp. 

Må hunde spise chokolade?

Nej, hunde kan ikke tåle chokolade. Chokolade er giftigt for hunde og det er derfor streng forbudt at give sin hund chokoladeprodukter. Årsagen til forgiftningen skyldes stoffet theobromin, som findes i al slags chokolade. For hunde kan indtag af theobromin i værste fald være dødeligt. Mørk chokolade har den højeste indhold af theobromin.

Symptomerne på chokoladeforgiftning hos hunde forekommer typisk efter 12 timer. Af de mest typiske symptomer bør nævnes ophidselse, nervøsitet, hyperaktivitet, opkast og diarré. Da theobromin er vanddrivende vil hunden typisk drikke og skulle lade vandet hyppigere. Ved særligt alvorlige tilfælde kan chokoladeforgiftning forårsage feber, kramper, bevægelsesforstyrrelser og koma.

I værste fald kan chokoladeforgiftning være dødelig, så kontakt altid din dyrlæge med det samme, hvis din hund har spist chokolade.

Må hunde spise lakrids?

Nej, hunde må ikke spise lakrids. Generelt, så bør hunde ikke få slik. I slik finder der sukkerstoffet xylitol, som kan forårsage et brat fald i blodsukkeret hos hunde. Dette kan føre til at hunden kaster op, ryster, bliver sløv og i værste fald får kramper og bliver bevidstløs.

Må hunde spise is?

Nej, hunde må ikke få is. Mælkeprodukter, som mange is er baseret på, er ikke sunde for hunde, da de fleste hunde døjer med laktoseintolerans. Mange is indeholder chokolade og dette er decideret giftigt for hunde, det samme gælder kunstige sødemidler.

Må hunde spise popcorn?

Nej, som udgangspunkt ikke. Hunde kan ikke tåle de popcorn vi mennesker spiser, da indholdet af både tunge olier, smør og salt er for højt. Men hunde må godt spise rene popcorn uden fedtstof og salt. Men hold dig til små mængder.

Korn

Hos ESSENTIAL FOODS har vi altid været af den opfattelse, at en hunds foder skal ligge så tæt på af den nautlige foderbehov. Det betyder blandt andet at alle vores produkter er kornfrie. Det betyder dog ikke, at du slet ikke kan give din hund korn. Men det er ikke alle typer korn der er lige gode for din hund. Nedenfor kan du få det fulde overblik over, hvilke kornsorter, der passer bedst til din hund og hvordan de skal tilberedes. 

Må hunde spise ris?

Ja, hunde kan godt tåle ris. Risene skal være kogt godt igennem - de må aldrig være rå. Kogte ris kan i nogle tilfælde endda hjælpe, hvis din hun har urolig mave. Vi bruger selv ris i vores BALANCE-produkter som SMALL SIZE ESSENTIAL BALANCE, det egner sig særligt godt til hunde, der ikke har brug for så store mængder protein. Det er foderblanding bestående af kvalitets ris, Black Norfolk Kalkun og engelsk havre.

Må hunde spise risengrød?

Ja og nej. Hunde kan godt tåle tilberedte ris, men en del hunde er laktoseintolerante og kan derfor ikke tåle mælkeprodukter herunder risengrød. Er din hund laktoseintolerant bør du derfor holde dig fra at give den risengrød. Hunde kan godt tåle kanel i små mængder.

Må hunde spise havregryn?

Ja, hunde kan godt tåle havregryn. Havregryn er rige på fibre, næringsstoffer, antioxidanter og mineraler og i vores verden er havre den bedste kornsort til hunde. Vi bruger det selv i vores egne produkter, som du kan læse mere om her. Men alt med måde – for mange havregryn er hårde at fordøje for hunden og kan føre til opkast og diarré. Så hold dig til små mængder havregryn - og gem mælken til dig selv.

Må hunde spise pasta?

Ja, hunde må godt få pasta. Når dette er sagt, så bør man holde sig til små mængder. Pasta er nemlig ikke en særlig god kilde til næring. Pasta er rig på kulhydrater og giver derfor hverken hunden de fedtsyrer, proteiner, vitaminer elle mineraler, som den har brug for.

Nødder

Vi er vant til at få at vide, at nødder er rigtigt sunde for vores alle sammens helbred. Men det er ikke helt det samme for din hund. Det er langt fra alle typer nødder, som din hund har godt af. Du vil højest sandsynlig bliver overrasket over, hvad du kan og ikke kan give til din hund.

Må hunde spise nødder?

Nej, hunde kan ikke tåle nødder. Alle slags nødder er giftige for hunde, men valnødder og macadamianødder er i særhed farlige. Indtagelse af nødder kan blandt andet føre til opkast, feber, skælven, nedsat leverfunktion, blodig afføring, sløvhed, nedsat appetit og lammelser.

Har din hund indtaget saltede nødder kan den risikere at få saltforgiftning oven i nøddeforgiftningen.

Må hunde spise mandler?

Nej, hunde kan ikke tåle mandler. Mandler, og nødder generelt, er giftige for hunde. Mandler er dog ikke lige så giftige som fx macadamianødder. Mandler indeholder fosfor, som menes at kunne forårsage blæresten hos hunde. Bittermandler er de værste, da de indeholder det giftige stof cyanid.

Må hunde spise peanuts og peanutbutter?

Ja, hunde kan godt tåle både peanuts og peanutbutter, hvis hunden ikke er allergisk. Peanuts er faktisk ikke nødder, men bælgfrugter og falder derfor teknisk set uden for nøddekategorien.

Både peanuts og peanutbutter må kun gives i moderate mængder. Peanutbutter indeholder mange kalorier og skal derfor kun benyttes som godbid.

Drikkevarer og olier

Ligesom med mennesker er det afgørende, at din hund får nok væske i løbet af dagen. Det kan være fristende at tænke, at din hund også nogle gange skal have noget andet end bare vand. Men ligesom med føddevarer, så er det ikke alle væsker din hund har lige godt af. Find ud af, hvad du kan og ikke kan give din hund. 

Må hunde drikke saltvand?

Ja, hunde kan godt tåle at drikke saltvand i små mængder. Indtager en hund en stor mængde saltvand, kan den dog risikere at få en saltforgiftning. Hold derfor øje med din hund, når I er ved havet og hav altid ferskvand med, som din hund kan slukke tørsten i.

Må hunde spise isterninger?

Ja, hunde må godt få isterninger. Men tænk over formen på isterningerne, da hunden ved et uheld kan få dem galt i halsen. Hunden risikerer også at skade sine tænder på de hårde isterninger. Så hold dig til isterninger i små størrelser.

Mange giver deres hund isterninger om sommeren, når der er hedebølge for at hjælpe hunden til at køle ned. Man kan med fordele blande hundens foder med vand og så fryse det ned. Tørfoder kan nemlig suge rigtig meget vand.

Må hunde få olivenolie?

Ja, det må de godt, men i kontrollerede mængder. Forhør dig derfor hos din dyrlæge i forhold til hvor meget olivenolie din hund må få, da dette afhænger af hundens størrelse. Olivenolie besidder en masse egenskaber, som både er gunstige for mennesker såvel som for hunde. Noget andet olie, der er rigtigt godt for din hund, er omega 3 olie. Hos os kan du købe forskellige olier, som fx ESSENTIAL THE OMEGA 3 OIL 1L. Det er en omega 3 olie, der er lavet af 100% lakseolie og hjælper på mat pels, kløe og led problemer.

Krydderier

Det kan være fristende at give sin hunds foder et lille twist. Men det er langt fra alle krydderier, du skal give til din hund. 

Må hunde spise kanel?

Ja, hunde kan godt tåle kanel, men kun i små mængder og ikke koncentreret. Hvis din hun har fået snuden i en ret, som er krydret med lidt kanel, så frygt ej. Krydderier har dog generelt tendens til at give hunde urolig mave, så sørg for at begrænse indtaget, ellers stil det på øverste hylde uden for hundens rækkevidde.

Medicin

Foruden fødevarer så er der ligeledes mange der gerne vil vide, om man kan give sin hund forskellige former for medicin og kosttilskud. Vi er ikke dyrelæger, og vil helst lade det være op til lægefagligt personale at kloge sig på, hvad du skal gøre, hvis din hund bliver syg. 

Må hunde få smertestillende meidicn?

Du skal kun give din hund medicin, hvis dyrlægen har anbefalet det. Giv aldrig din hund smertestillende medicin, uden at have konsulteret din dyrlæge forinden. Du må dermed ikke uden videre give din hund en panodil, som du i forvejen har liggende i medicinskabet.

Må hunde få fiskeolie?

Ja, hunde må godt få fiskeolie. Der fås bestemme piller med fiskeolie til hunde. Fiskeolie er rig på omega-3 fedtsyrer, hvilket er særdeles sundt for hunden. Vi anbefaler dog at du altid konsulterer din dyrlægen før du introducerer nye kosttilskud for dig hund.

Må hunde få antihistamin?

Afhold dig fra at give din hund medicin uden at have konsulteret dyrlægen forinden. Antihistaminer virker på mennesker, men kan kun i enkelte tilfælde afhjælpe hundes allergi. Derfor bør du som det første kontakte din dyrlægen, hvis din hund har en allergisk reaktion.

Giv din hund de bedste måltider med ESSENTIAL FOODS

Hos ESSENTIAL FOODS har vi stor forståelse for, at det kan være svært at vide, hvad man skal give til sin hund, og hvad man ikke skal give til sin hund. Særligt hvis du er førsterangs hundeejer.

For os er det afgørende, at hunde får en kost, som ligger så tæt på deres naturlige spisevaner. Din hund bliver, hvad den spiser. Vores vigtigste mål er at sørge for, at hunde kan leve et godt og langt liv, og her spiller din hunds kost en stor rolle for at sikre det.

Vi kalder derfor ikke vores produkter for ’hundefoder’ men i stedet for måltider, da din hund, ligesom dig selv fortjener at leve et sundt og godt liv. Vi er særligt stolte over at have opfundet konceptet Behavioral Optimizing Foods, hvilket bidrager til at holde din hunds blodsukker stabilt, hvilket er en stor fordel for din hunds helbred.

Fokus på de bedste råvarer

I vores produkter har vi stor fokus på at sikre, at din hunds måltider kommer fra de bedste råvarer, uanset om der er tale om hele måltider eller om små snacks og godbidder som din hund gør sig fortjent til i løbet af dagen.

Fælles for alle vores måltider er, at de består af friske og uforarbejdet fødevarer. Det vi sige, at vores måltider ikke indeholder f.eks. store mængder tilsætningsstoffer. Det gælder særligt for de proteiner vi bruger i vores måltider. På listen over vores proteinkilder findes blandt andet den bedste oksekød i form af Aberdeen Angus Beef, Norfolk kalkun og ikke mindst norsk laks.  

Gør som 250.000 kunder og giv din hund et bedre liv

Når vi siger, at vi ønsker at have de bedste produkter på markedet, så vil vi gerne stå på mål for det. I dag er der mere end 250.000 kunder, der hver dag nyder godt af vores lækre måltider, som hjælper til at give hunde et bedre liv.

De fleste af vores kunder kommer på den bedste måde, nemlig fra mund-til-mund, hvilket vi er utroligt stolte af. Så vi tør godt sige, at hvis først din hund bliver glad for vores måltider, så får den næppe lyst til at prøve noget andet igen.

Få 3 dages levering til døren og pengene tilbage hvis du ikke er 100% tilfreds

Udover at vi vil tilbyde de bedste godbidder og måltider til hunde, så ønsker vi også at give den bedste service i Danmark.

Bare fordi ens forretning er online, så betyder service stadig alt. Derfor tilbyder vi alle vores kunder lynhurtig levering. På kun 3 dage vil vi garantere, at du kommer til at modtage dit foder, når du køber hos os. En helt anden ting er, at vi selvfølgelig giver dig pengene tilbage, hvis din hund ikke bliver begejstret for vores måltider. 

Få hjælp til at finde det helt rette foder til din hund

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad du kan give til din hund, eller hvad for noget mad din hund skal have, så tag endelig kontakt til os. Vi har mere end 25 års erfaring med at arbejde med hunde og fremstille lækkerier til hunde i alle aldre og til alle racer. Vores kundeservice sidder altid klar til at hjælpe dig. Kontakt os endelig via telefon 71 99 90 90. Vi sidder klar mandag-torsdag: 08.00 - 17.00 og fredag: 08.00 - 15.00. Du er også velkommen til at sende en e-mail til kundeservice@essentialfoods.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Ikke bare hundefoder

Vi producerer ikke hundefoder; vi producerer måltider. Måltider fyldt med ernæring, der holder blodsukkeret stabilt, og som udelukkende indeholder ingredienser, der gavner og styrker din bedste vens helbred. Ernæring er nemlig helt essentielt for hundens generelle trivsel.

Se udvalget